Eroa ylioppilaskunnasta

Ylioppilaskunnat perustelevat jäsenyyttä siihen kuuluvilla eduilla, kuten YTHS:n terveydenhuollolla sekä esimerkiksi opiskelijoiden edunvalvonnalla, neuvontapalveluilla sekä opiskelijaeduilla. Jäsenyydestä peritään jäsenmaksu, jonka suuruus vaihtelee n. 100 ja 150 euron välillä.

Ylioppilaskunnat tekevät kuitenkin myös kannanottoja ajankohtaisiin poliittisiin teemoihin liittyen. Tiesitkö, että esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on ottanut kantaa mm. seuraaviin asioihin: Irakin sota, kerjäämisen kieltäminen, sosiaaliturvan taso, Guggenheim-museo, paperittomien terveyspalvelut, EU- ja ETA -maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut sekä moniin muihin poliittisen keskustelun kohteena oleviin asioihin. (Lähde: HYY:n kotisivut)

Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä jaa samoja näkemyksiä oman ylioppilaskuntansa kanssa, eivätkä kaikki käytä ylioppilaskunnan tarjoamia palveluita.

Ylioppilaskunnan jäsenyys ja jäsenmaksun maksaminen ovat lain mukaan edellytys opiskelulle yliopistossa. Vastaavaa velvoitetta ei kuitenkaan ole ammattikorkeakouluissa.

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys on räikeässä ristiriidassa perustuslain kanssa, joka takaa jokaiselle kansalaiselle yhdistymisvapauden eli vapauden kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen.

Et voi erota ylioppilaskunnasta mutta voit tehdä kukkalähetyksen paikkakunnille HelsinkiTampereEspooTurkuOuluJyväskyläLahtiVantaa ja Kuopio. Tilaa rippijuhlakukat netistä!